УКЛОЊЕНА ТРАВА И КОРОВ НА СТАРОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ
13.08.2014


По захтеву председника општине Палилула и налогу комуналне инспекције и у Градској општини Палилула, радници ЈКП „Горица“ појачали су активност кошења траве и уклањања корова на јавним површинама и међублоковском простору у свим деловима општине. Прво је то недавно учињено у делу Спомен комплекса парка „Бубањ“, који је у најбољем светлу представљен уваженим гостима из Владе Србије а затим се активност уређења наставила и на другим јавним површинама.

У сусрет обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, обишао је локацију Меморијалног парка – Старо војничко гробље на Делијском вису, која се такође по захтеву општине Палилула уређује. „Временске прилике, кише и велика влажност погодују да се растиње шири па је потребно редовно одржавати ове површине - каже председник Џунић. По ободу овог комплекса је велики број зграда. Становници овог дела насеља справом захтевају да се и ова површина, која је већ постала легло змија и других гмизаваца, редовно одржава. Општина Палилула је више пута тражила од надлежних органа да се и овај парк уреди.

По важећим одлукама Скупштине града Ниша и Одлуке о усвајању Програма рада ЈКП „Горица“, регулисан је поступак одржавање јавних и парковских зелених површина. Површине између зграда, дато је у овој одлуци, спадају у такозвано . "блоковско зеленило" и радове на њима ЈКП „Горица“ може обављати тек по добијању налога од надлежних служби Града и градских Општина. За то је потребно, кажу у овом комуналном предузећу, да грађани путем Скупштине станара поднесу захтев Комуналној инспекцији при градској Општини на чијој се територији налазе.

Овај спомен комплекс, који је од 1989. године под заштитом, обухвата Српско војничко гробља, Енглеско војничко гробље и део где су сахрањивани војници Аустро-Угарске а касније и Немачке војске. Када је Ниш постао седиште Врховне команде током Балканских ратова 1912. године на овом месту, које се простире на преко пет хектара, почело је сахрањивање и настављено је и током Другог светског рата. Од октобра 1915. године до октобра 1918. године. Ниш је под окупацијом немачких, аустријских и бугарских трупа. Ослобађа га Прва српска армија, под командом генерала Петра Бојовића. По завршетку Првог светског рата, гробље је уређено за сахрањивање ратника и војних лица а 1919 је подигунута велика метална ограда и капија. Недостају прецизни подаци о броју сахрањених војника. (ЕКОполис, Д.В.)